Hem

Efter SSRC finalen 2022 – hur gick det?

I lördags var det så dags för slutspelet, finalen, i 2022 års Sydsvenska Rallycup. Efter sex tävlingar hade nu de fyrtio främsta poängplockarna plus Ungdomsgänget i SSRC getts möjligheten att köra finalen. Dessutom var de främsta i Sydsvenska Mästerskapet och Sprintcupen inbjudna. Basen var Hovmantorp utanför Växjö och två sträckor skulle köras två gånger. Därefter väntade prisutdelningsfest på Folkets Hus med nästan 200 gäster.

I 4WD var ju grundtipset med tanke på årets säsong Mattis Olsson/Timmy Berntsson, Älmhult. Tyvärr lämnade övriga kvalificerade återbud så kampen i finalen uteblev. Robin Adolfsson/ Tobias Pettersson Wäxjö som körde i Lucky Looser klassen ledde med en knapp sekund inför sista sträckan men Mattis trampade lite hårdare på pedalen till höger och lite mindre på den i mitten och kunde köra ifrån tillräckligt mycket för att vinna tvekampen.

I Ungdomsklassen tog Wille och Magnus Gad, Lessebo, ännu en seger och blev med sin sluttid också bästa standardbil. Skall bli mycket spännande att följa ekipaget in i framtiden. Johan och Per-Ola Pettersson, Skillingaryd blev tvåa och Emil Degerman, Robin Falén, Älmhult trea.

I prognosen för Grupp E var det högtryck för Jesper Larsson Odenmalm och Gustav Lindfors, Kristianstad men det var istället C-föraren Arlövs Linus Larsson/Johan Nilsson som bestämde takten. Tre sträcksegrar ledde fram till segern före spurtande B-förare Lucas Ljungbäck/Emma Enarsson, Hässleholm med Jesper som trea. Det är första gången en C-förare vinner en finalklass!!

Henrik och Ida Kevin, Hörby var helt obarmhärtiga i klassen för enhjulsdrivna Volvobilar. Efter en hel del mekaniskt strul kunde segermarginalen skrivas till 3,6 sekunder före Emil Friman/Tom Törngren, Vetlanda. Utmanarna, Christofrarna Zeijlon och Svensson, Skillingaryd, blev trädkramare med lycklig utgång redan efter en kilmoter på SS 1. Trea C-föraren Rasmus Bengtsson/Torbjörn Ivarsson, Älmhult. Emil Friman och Tom Törngren hade lite av storslam denna dag då de också fick priser för segrar i SSM och Sprintcupen. Tom fick också ta emot specialpriset till årets kartläsare för sin insats tillsammans med Emil.

Ovissheten om vem som skulle vinna 2WD raderade Victor Karlsson/Jonas Magnér, Vimmerby ut redan på SS 1 och sedan var de i princip helt ohotade även om segermarinalen till tvåorna Thomas Grönberg/Mikael Johansson, Oskarshamn bara blev knappt fyra sekunder. Det var väldigt tydligt denna dag att de två sträckorna hade olika karaktär. SS1/4 passade en framhjulsdriven Toyota medan SS2/4 var en Volvoväg och eftersom 1/3 var lite längre så gav det en fördel till Victor. David Pettersson/Isa Kolmbäck, Asarum blev trea ytterligare nio sekunder bakom. Bäste B-förare blev Johannes Haraldsson/Magnus Lörd, Hässleholm på sjätte plats.

I tävlingen ingick också en klass för de som inte lyckats kvalificera sig till finalen. Bästa av dessa lyckliga förlorare blev Robin Adolfsson/Tobias Pettersson, Wäxjö bland de trimmade  bilarna och Karljohan Ingesson/Björn Johnsson bland standardbilarna!!

Utöver priser och prischeckar till de bästa i finalen delades under kvällen också ut prispengar till de trettio främsta i Prispottslistan samt till de bäst placerade i Sydsvenska Mästerskapet och Sprintcupen. Drygt 250.000 kronor i prischeckar och kontanter bytte ägare denna kväll.

Nu lägrar sig lugnet i garagen några veckor innan det är dags att starta försäsongsträningen med bilvård, ta hand om annat som eftersatts under rallysäsongen och kanske också lite personlig träning för bättre ork, vad vet jag?

Vi återkommer inom kort med förutsättningarna för nästa säsong.

Tack FotoNiclas för kort på alla klassegrare

Mats Bergman


Copyright © 2012. All Rights Reserved.